Літературні читання «Стояла я і слухала весну» з нагоди 153-ої річниці від дня народження Лесі Українки

З нагоди 153-ої річниці від дня народження Лесі Українки студенти та викладачі Коломийського навчально-наукового інституту спільно з науковими співробітниками Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й. Кобринського провели літературні читання «Стояла я і слухала весну».

«До митців, які пережили свій час і збагатили скарбницю української культури, належить Леся Українка. Її творчість стала однією з вершин художньої свідомості українського народу в його історичному поступі та водночас видатним явищем світової літератури, адже криє в собі невичерпні джерела високих людських ідеалів добра і справедливості. Іван Франко чітко змалював образ Лесі Українки, сказавши «мимоволі думаєш, що ся дівчина – трохи чи не одинокий мужчина на всю новочасну соборну Україну». Твори письменниці для кожного покоління читачів і дослідників залишаються актуальними, вражають глибиною думки і відчуттів її драми «Одержима», «Кассанадра», «Камінний господар», «Лісова пісня» «В катакомбах», «Бояриня», – зазначила на початку заходу модератор події, доцент кафедри філології Коломийського інституту Галина Волощук.

Роздумами про життєвий і творчий шлях Лесі Українки поділилися завідувач кафедри філології Коломийського інституту Микола Васильчук, заступниця директора Національно музею Гуцульщини та Покуття Ірина Федів і бібліотекар інституту Анна Гнатюк, про педагогічні погляди Лесі Українки розповіли заступниця директора Коломийського інституту Ольга Слипанюк та завідувачка кафедри педагогіки і психології Оксана Поясик.

Наукові співробітники, заслужені працівники культури Любов Ковтуник і Любов Жолоб представили виставку книг Лесі Українки наукової бібліотеки музею.

Пейзажну, філософську, патріотичну, інтимну лірику декламували студенти спеціальностей «Середня освіта (українська мова і література)» та «Середня освіта (фізична кульура)» Вікторія Бойко, Анна Буторіна, Марія Дутчак, Ольга Костюк, Соломія Лазарук, Марія Мельник, Євген Павлюк, Вероніка Петрук, Станіслав Попович, Христина Тимків, Іван Чупірчук, Яна Федюк. Доцент кафедри філології Євгеній Лепьохін зачитав вірш Лесі Українки «Ворогам» (Den Feinden) української та німецькою мовами.

Студенти та викладачі для декламування обрали драми Лесі Українки «Лісова пісня» та «Руфін і Прісцілла», цикл поезій «Сім струн», вірші «Мріє, не зрадь!», «Стояла я і слухала весну», «Східна мелодія», «Мати-невільниця», «І все-таки до тебе думка лине», «Хто Вам сказав, що я слабка».

Вірші звучали під супровід гітари місцевого музиканта Ігоря Гуцуляка. Читання відбулися в неформальній атмосфері в коломийській кав’ярні «Кабінет».