Захист виробничої педагогічної навчально-виховної практики студентів 4 курсу спеціальності «Середня освіта (українська мова і література)»

Практична підготовка студентів-випускників є обов’язковим компонентом освітньої програми для здобуття кваліфікаційного рівня «вчителя української мови та літератури» і має на меті набуття студентом професійних навичок та вмінь під час проходження виробничої педагогічної навчально-виховної практики.

Практика – це вид навчальної діяльності, основним змістом якого є виконання практичних або навчальних завдань в закладах середньої освіти (ліцеях, гімназіях, школах), які відповідають характеру професійної діяльності майбутнього фахівця. Практика студентів  Коломийського навчально-наукового інституту спеціальності «Середня освіта (українська мова і література)» дозволяє ефективно поєднувати теоретичні знання з практичною підготовкою та спрямована на прищеплення студентам умінь та навичок, необхідних для обраної спеціальності.

Згідно з наказом ректора практику студенти проходили з 01.02.2021р. по 12.03.2021р. Нещодавно відбувся захист практики на платформі ZOOM за участі фахових керівників-методистів: професора кафедри української літератури Солецького О.М. і доцента кафедри філології Волощук Г.М., методиста з педагогіки  –  завідувача кафедри педагогіки і психології Поясик О.І., методиста з психології – доцента кафедри педагогіки і психології Микитюк Г.Ю. та завідувача кафедри філології, доцента Васильчука М.М. Викладачі привітали студентів із завершення практичної підготовки і побажали вже з 1 вересня 2021 року працювати на освітянській ниві. Варто сказати, що всі студенти успішно пройшли практику, на високому рівні захистили матеріали практики. «Так, студент Москалюк Андрій здійснював тематичний підхід у навчанні, застосовував міжпредметну та внутрішньопредметну інтеграцію, вміло поєднував групову та фронтальну роботу з ліцеїстами, враховував індивідуальні особливості дітей. На уроках старався прищеплювати їм інтерес до предмета, використовуючи різні прийоми та технології, що сприяли кращому засвоєнню навчального матеріалу. Студент добре володів методикою викладання української мови та літератури, вміло мотивував й організовував учнів на уроці, здійснював диференційований підхід, використовував різноманітні форми та методи навчання, вдало унаочнював кожен етап уроку за допомогою ІКТ. Під час проведення уроків та виховних заходів студент використовував цікаві афоризми, притчі, відеоматеріали, змістовні бесіди, які виховують доброту, милосердя, взаєморозуміння, чуйність, щедрість, повагу до старших, любов до прекрасного. За період практики Москалюк Андрій Романович зарекомендував себе вихованим, толерантним, принциповим, вимогливим студентом. Форми, методи, засоби навчання, які застосовував студент, відповідали меті, завданням, змісту уроків і характеру навчального матеріалу», –  розповіла вчитель української мови і літератури Коломийського ліцею № 2 Слаба Людмила Іванівна. Також студенти Ірина Палійчук та Дзвенислава Каратник – водночас успішні вчителі української мови і літератури Коломийського ліцею № 9. Щиро дякуємо за співпрацю директорам та вчителям шкіл міста Коломиї, на базі яких студенти КННІ проходили практику!