Коломийському навчально-науковому інституту – 25 років

14 червня в Коломийському навчально-науковому інституті Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відбулася Урочиста академія з нагоди 25-річчя від дня заснування закладу.
Коломийський навчально-науковий інститут Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника знаходиться і здійснює свою діяльність у місті Коломия Івано-Франківської області. Створено його наказами міністра освіти України № 218 від 24 червня 1999 р. і ректора Прикарпатського університету імені Василя Стефаника доктора філологічних наук, професора Віталія Івановича Кононенка № 102-а від 30 червня 1999 р. як структурний підрозділ Прикарпатського університету імені Василя Стефаника.
Завдяки ректору Прикарпатського національного університету, доктору політичних наук, професору Ігорю Цепенді, першій проректорці Валентині Якубів та проректору з науково-педагогічної роботи Едуарду Лапковському інститут здійснює наукову та освітню діяльність на теренах Коломиї та Коломийщини.
Під час Урочистої академії від ректорату науковців та студентів інституту привітав відповідальний секретар Приймальної комісії Іван Іванович Плець, який побажав швидкої перемоги, а інституту – розвитку. Модератор заходу Галина Волощук розповіла: «Мета діяльності Коломийського навчально-наукового інституту – здійснення наукової, освітньої, науково-методичної, виховної та культурної діяльності; забезпечення якісної підготовки фахівців для професійної діяльності; організація самостійної навчальної та науково-дослідної роботи студентів; підвищення кваліфікації фахівців. За 25 років існування здійснено підготовку фахівців за такими освітніми програмами денної та заочної форм: «Середня освіта (Українська мова та література)», «Початкова освіта», «Середня освіта (Фізична культура)», «Дизайн», «Психологія», «Середня освіта (Історія)», «Облік і аудит» та інші».
Розпочався захід з молитви та слів-вітань Преосвященного владики-помічника Коломийської єпархії УГКЦ кир Петра Голінея та духовного наставника молоді інституту отця Володимира Гуменюка. Подяку присутнім висловили міський голова міста Коломиї Богдан Станіславський та заступниця голови Коломийської військової районної адміністрації Анна Кравчук.
Архієрей Петро Голіней наголосив: «Саме навчання втрачає сенс, якщо ми не віримо, що воно буде корисне для нашого життя і життя нашого народу. Священство нашого народу виховало таку плеяду осіб, що за деякий час багато хто сказав, що Галичина стала Пʼємонтом для української нації. Я хочу, щоб ми, у найтяжчі часи нашого поневіряння, зберігали цей «пʼємонтизм» у його доброму значенні. Зараз ми живемо в епоху напівправди. Наш ворог часто використовує засоби масової інформації, щоб нам було важко відрізнити правду від неправди. Тому вчитель і священник повинні стояти на сторожі слова правди. Нехай Господь благословить ваших студентів, ваш інститут і всіх, хто працює в ньому».
Привітальне слово виголосив капелан освітнього закладу о. Володимир Гуменюк: «Хочу щиро подякувати Преосвященному владиці Василію Івасюку, а також міському голові за підтримку і допомогу в організації капеланського служіння в нашому інституті. Прошу всіх присутніх підтримувати цей освітній заклад, щоб він розвивався і дарував молодим студентам більше можливостей для їх фахової реалізації». Коломийський міський голова Богдан Станіславський наголосив: «Коломиї пощастило, що у нас є такий потужний осередок науки. За 25 років інститут став рідним для безлічі молодих людей, які саме тут змогли знайти себе. Дякую за цю нелегку працю науковцям, завдяки яким наша громада отримує фахових спеціалістів». Заступниця голови Коломийської військової районної адміністрації Анна Кравчук зазначила: «25 років як Коломийський навчально-науковий інститут Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника допомагає молоді стати фахівцями в обраних спеціальностях. Дякуємо науковцям за працю і розвиток нашого регіону». Подяку всім присутнім за плідну співпрацю і підтримку висловила в.о. директора Коломийського інституту, кандидатка біологічних наук, доцентка кафедри педагогіки та психології Ольга Слипанюк.
Про історію Коломийського інституту та його становлення розповіли завідувач кафедри філології Микола Васильчук і завідувач кафедри педагогіки та психології Оксана Поясик. Вітання для науковців та студентів також лунали від директора Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Йосафата Кобринського Ярослави Ткачук та заступниці Ірини Федів, директора Музею писанкового розпису Оксани Ясінської, головного редактора телерадіокомпанії «НТК» Тамари Приходько, директора Коломийського ліцею № 2 Володимира Семчука, голови коломийського осередку «Просвіта» імені Тараса Шевченка Василя Глаголюка, директора Коломийського педагогічного фахового коледжу Валерія Ковтуна, заступника директора Коломийського медичного фахового коледжу Романа Куничича, випускників інституту: Людмили Михайлової, сьогодні директора Інклюзивно-ресурсного центру міста Коломиї, голови Матеївецької ТГ Любомира Веселовського, заступниці директора Коломийського педагогічного фахового коледжу Людмили Прокопів; адже у тісній співпраці проведено безліч акцій, заходів, презентацій, спільних проєктів. У різний час директорами Коломийського інституту були кандидат філологічних наук, доцент Олег Пилип’юк (1999–2003) та доктор філологічних наук, професор Володимир Барчук (2003–2014), доктор педагогічних наук, доцент Оксана Кондур (2014–2015). З 2015 року до квітня 2024 року заклад очолював кандидат історичних наук, доцент Юрій Плекан. Зі словами вітань до присутніх звернулися Оксана Кондур та Юрій Плекан.
Голова Студентського сенату Коломийського навчально-наукового інституту Вікторія Бойко звернулася до присутніх: «Сьогодні – унікальний день для нашого інституту, ми відзначаємо 25-річчя з дня його заснування, а отже, підбиваємо підсумки та плануємо майбутнє! Коломийський навчально-науковий інститут стрімко розвивається, розбудовується, вдосконалюється, маючи потужні освітні можливості та потенціал! Наші студенти мають можливість отримувати різні види стипендій – як державні (академічна, соціальна, іменна тощо), так і недержавні (стипендії різних благодійних фондів, фондів як українських, так й іноземних). Окрім корисного – навчання, було і є багато приємностей: ми подорожуємо у Криворівню, Космач, Косів, Русів, Львів, Снятин, Ланчин, Чорні Ослави, де маємо можливість краще пізнати специфіку цих регіонів, відвідуємо різні виставки, музеї, презентації книг та чимало заходів різноманітного характеру; беремо участь у конкурсах, змаганнях (у нашому інституті є команди з тенісу, футболу, волейболу, які часто перемагають у турнірах, наші спортсмени-студенти здобувають призові місця на чемпіонатах Європи та світу, студенти-філологи перемагають у фінальних етапах мовних та літературних конкурсів, творчих конкурсах і фестивалях. Такі перемоги наближають нашу спільну Перемогу! Ми вдячні кожному науково-педагогічному працівнику, співробітнику, випускнику, студенту та всім, хто робить свій внесок у розвиток нашого інституту! Попри реалії воєнного часу ми разом приймаємо виклики, які постають перед нами, щоб упевнено крокувати до нових звершень і перемог! Ми велика родина! Люблячи свій інститут, служачи йому, покращуючи його, ми робимо всю Україну більш потужною».
Доцентки кафедри філолої Галина Волощук та Ольга Русакова розповіли про інноваційний проєкт, який започаткували на кафедрі філології і який став популярним в Україні та за межами, – створення комп’ютерних ігор-вікторин «Шлях Василя Стефаника», «Стежками Франка», «Давній Галич» та зіграли з присутніми у гру про патрона університету «Шлях Василя Стефаника». Для присутніх звучали пісні «Непереможна Україна» та «Очі на піску» у виконанні студентки першого курсу спеціальності «Середня освіта (українська мова та література)» Тетяни Андрусишин та вірші про Україну Василя Симоненка і Ліни Костенко у виконанні філологинь Анни Буторіної, Вікторії Мотрук, Христини Тимків. З особливим натхненням присутні сприйняли вітальне слово воїна ЗСУ Михайла Ковальчука, викладача інституту та воїна ЗСУ Артема Гордєєва, студента спеціальності «Початкова освіта», яке він передав з фронту в режимі онлайн. У заході взяли участь також начальники відділів освіти Коломийської ТГ Марія Козловська (випускниця закладу), Городенківської ТГ Свіилана Івасюк, Космацької ТГ Микола Палійчук (випускник інституту), Матеївецької ТГ Світлана Головань, Печеніжинської ТГ Михайло Яворський, Підгайчиківської ТГ Лідія Мандрусяк, П’ядицької ТГ Ігор Тепчук, Чернелинської ТГ Леся Приймак. Всі присутні у подарунок отримали пам’ятний сувенірний значок «Коломийському інститут – 25 років».
Під час заходу «Подякою міського голови» Богдана Станіславського нагороджено Поясик Оксану Іванівну, кандидата педагогічних наук, доцента, завідувачку кафедри педагогіки і психології; Васильчука Миколу Миколайовича, кандидата філологічних наук, доцента, завідувача кафедри філології; Лаппо Віолету Валеріївну, доктора педагогічних наук, професора кафедри педагогіки і психології; Чепіль Марію Василівну, суддю міжнародного класу, старшого викладача кафедри педагогіки і психології; Федюк Юлію Іванівну, фахівця Коломийського навчально-наукового інституту. Подяками голови Коломийської районної військової адміністрації Любомира Глушкова нагороджено Волощук Галину Михайлівну, кандидата філологічних наук, доцента кафедри філології; Русакову Ольгу Валеріївну, кандидата філологічних наук, доцента кафедри філології; Ковальчук Оксану Василівну, провідного фахівця Центру досліджень «Покутської трійці» Коломийського навчально-наукового інституту; Марчука Миколу Васильовича, кандидата історичних наук, доцента кафедри педагогіки і психології; Лепьохіна Євгенія Олександровича, кандидата філологічних наук, доцента кафедри філології, Синітовича Ярослава Дмитровича, заступника директора. З нагоди 25-річчя від створення Коломийського навчально-наукового інституту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та за багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, вагомий внесок у розвиток освіти Коломийщини впродовж 2000-2022 рр., за захист народу України Подякою голови Коломийської районної військової адміністрації нагороджено Ковальчука Михайла Петровича, головного сержанта, заступника командира з бойової роботи Інженерно-саперного взводу 77 окремого батальйону 102 бригади Сил ТРО ЗСУ, свого часу завідувача кафедри філології Коломийського інституту.
Висловлюємо щиру подяку за співпрацю та підтримку Коломийського інституту ректорату Прикарпатського університету, Коломийській міській та районній владі, коломийському телерадіоканалу НТК та газеті “Вільний голос”, Національному музею народного мистецтва Покуття та Гуцульщини ім. Й. Кобринського, Музею писанкового розпису, Музею історії міста Коломиї, коломийським гімназіям, ліцеям, школам, коломийським коледжам, відділам освіти та культури Івано-Франківської області!
Цінуємо нашу дружбу, партнерство, співпрацю!
Дякуємо Богу та ЗСУ за Україну!