Міжнародний науковий конгрес «Василь Стефаник і світова культура» – кульмінація відзначення ювілею патрона університету

Дводенний Міжнародний науковий конгрес «Василь Стефаник і світова культура», присвячений 150-річчю з дня народження новеліста, ім’я якого носить наш університет, став кульмінацією всіх заходів, присвячених ювілею письменника та Дню університету. Участь у конгресі взяли провідні літературознавці не тільки України, а й Європи та Сполучених Штатів Америки, які не просто досліджують творчість Стефаника, а й захоплені нею, розуміють її геніальність та хочуть донести це широких кіл.

Тому не випадково місцем проведення першого дня конгресу було обрано батьківщину Василя Стефаника – село Русів. І університет зібрав науковців не у якомусь приміщенні, а просто у саду біля садиби письменника. Серед черешень, які колись посадив сам Стефаник. У місці, з якого учасники конгресу могли спостерігати всю ту красу Покуття, яку бачив сам Стефаник. Таким чином, вдалося створити абсолютно нову та неповторну атмосферу для дискусій науковців та літературознавців.

За словами ректора Прикарпатського університету Ігора Цепенди, метою конгресу було показати творчість Василя Стефаника у контексті світової культури та світових літературних процесів. «Я з приємністю хочу відзначити вітальне слово до Міжнародного наукового конгресу ректора Ягеллонського університету, який як науковець-полоніст розповідав про свої враження, коли він вперше зіткнувся із творчістю Стефаника. Додатково Стефаник був студентом Ягеллонського університету. І це той позитив, який в цілому нині формує українсько-польські відносини», – підкреслив ректор.

«Та форма конгресу, яку ми втілили, абсолютно себе виправдала. І ми маємо дуже багато позитивних відгуків від наших колег, які працювали з нами як в онлайні, та і у Русові, – зазначив професор Роман Голод, декан факультету філології Прикарпатського університету. – Від традиційного проведення форумів такого рівня ми залишили тільки публікації матеріалів у збірнику, який невдовзі буде виданий. Ну а головний акцент зробили на панельних дискусіях науковців. Стефаник заслуговує того, щоб ми не реферати читали про нього, а щоб ми мали живу, емоційну, експресивну розмову про нашого видатного земляка і патрона університету. І ця змістовна та різноаспектна розмова вдалася!».

Доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри української літератури Степан Хороб підкреслив дуже гарну атмосферу, яка вплинула на виступи учасників конгресу. «Ми дуже раді, що модернізували модель проведення конгресу, регламентували виступи і більшість часу присвятили дискусіям, які були дуже жваві, яскраві і новаторські. Прозвучало багато нових думок, які будуть опубліковані у матеріалах конгресу. Вони по-новому розкриватимуть творчість Василя Стефаника», – переконаний Степан Хороб.

Доктор філологічних наук, професор університету імені Марії Кюрі-Склодовської у Льбоіні (Республіка Польща) Ігор Набитович вважає, що Прикарпатський національний університет організував дуже цікавий Міжнародний науковий конгрес. «Дискусії об’єднали навколо постаті Стефаника кілька країн, не тільки Україну. Це демонструє, що він є актуальним  й у європейському та американському просторі. Коли ми говоримо про кінець ХІХ – початок ХХ століття, то Стефаник у цьому проміжку є одним із лідерів в українській літературі переходу від реалізму до модернізму. Тобто він поєднує у собі всі ці елементи, і сьогодні про це багато говорилося. Постать Стефаника є для нас знаковою та межевою. Він приходить в українську літературу тоді, коли українська література не має жодних комплексів щодо інших літератур європейських, і Стефаник репрезентує українську літературу, як літературу високої культури і високого стилю», – переконаний Ігор Набитович.

Тож  Міжнародний науковий конгрес «Василь Стефаник і світова культура», присвячений 150-річчю з дня народження новеліста, ім’я якого носить наш університет, відкрив ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда.

Під час першої  дискусійної панелі конгресу — «Василь Стефаник: діалог поколінь» — модератором, доктором філологічних наук, професором, завідувачем кафедри української літератури Прикарпатського національного університету Степаном Хоробом разом із панелістами було обговорено низку цікавих тем.

Зокрема, про сучасність новеліста, традиції творчості Василя Стефаника в українській та світовій літературах у розрізі його особистого досвіду та переживань.

Учасники дискусії акцентували увагу на проблемах рецепції творчості письменника у світі, підкреслили важливість його інтелектуального «оточення».

Ще однією цікавою темою стали лінгвістичні аспекти текстів покутського новеліста. Що вони представляють: літературну мову чи діалект?

У розмові взяли участь Микола Григорович Жулинський (директор Інституту літератури ім. Т.Г.Шевченка НАН України, доктор філологічних наук, професор, академік Національної академії наук України); Павло Юхимович Гриценко (директор Інституту української мови НАН України, доктор філологічних наук, професор); Анджей Романовський (доктор габілітований, професор Ягеллонського університету); Дмитро Васильович Павличко (український поет, перекладач, літературний критик, громадсько-політичний діяч, Герой України, лавреат Національної премії України імені Тараса Шевченка); Леонід Іванович Рудницький (доктор філології габілітований, професор, президент Світової ради НТШ, іноземний член НАН України);  Марія Василівна Матіос (українська письменниця, громадська діячка, лавреатка Національної премії України імені Тараса Шевченка).

Учасниками дискусії також стали Анджей Совінський (м. Ґожув-Велькопольський, Польща), Олександр Реєнт (м. Київ), Михайло Косило (м. Івано-Франківськ), Михайло Сидоржевський (м.Київ), Ярослав Ткачівський (м. Івано-Франківськ), Агнєшка Матусяк (м. Вроцлав, Польща), Наталія Мафтин (м. Івано-Франківськ), Василь Стефаник (м. Львів), Олеся Стефаник (м. Львів), Микола Корпанюк (м. Переяслав), Віталій Кононенко (м. Івано-Франківськ), Галина Мазоха (м. Переяслав), Галина Пристай (м. Івано-Франківськ), Наталія Мочернюк (м. Коломия), Василь Ґрещук (м. Івано-Франківськ), Наталія Яцків (м. Івано-Франківськ), Ольга Бігун (м. Івано-Франківськ), Іванна Девдюк (м. Івано-Франківськ), Тарас Салига (м. Львів), Олександр Солецький (м. Коломия), Валентина Соболь (м. Варшава, Польща), Євген Баран (м. Івано-Франківськ), Ольга Кецмур (м. Івано-Франківськ), Марія Моклиця (м. Луцьк).

У другій дискусійній панелі першого дня Міжнародного наукового конгресу  «Василь Стефаник і культурно-історичні контексти» взяли участь панелісти: Ростислав Петрович Радишевський (доктор філологічних наук, професор, член-кореспондент НАН України, завідувач кафедри полоністики Київського національного університету імені Тараса Шевченка); Григорій Дмитрович Клочек (доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри української літератури Центральноукраїнського державного педагогічного університету імені Володимира Винниченка); Ярослав Іванович Гарасим (доктор філологічних наук, професор кафедри української фольклористики імені академіка Філарета Колесси Львівського національного університету імені Івана Франка); Іван Васильович Остафійчук (художник, графік, лавреат Національної премії України імені Тараса Шевченка); Ростислав Любомирович Держипільський (народний артист України, директор Івано-Франківського національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка); Богдан Миколайович Козак (народний артист України, лавреат Національної премії України імені Тараса Шевченка, академік Національної академії мистецтв України, професор, завідувач кафедри театрознавства та акторської майстерності Львівського національного університету імені Івана Франка); Юрій Богданович Брилинський (актор Національного академічного українського драматичного театру імені Марії Заньковецької у Львові).

Учасниками цієї дискусії стали Степан Процюк (м. Івано-Франківськ), Роман Горак (м. Львів), Святослав Максимчук (м. Львів), Світлана Бреславська-Кемінь (м. Івано-Франківськ), Людмила Бушовецька (м. Снятин), Богдан Томенчук (м. Івано-Франківськ), Лілія Рухленко (м. Суми), Анна Черниш (м. Київ), Марія Грицюк (м. Івано-Франківськ), Наталія Вівчарик (м. Івано-Франківськ), Ігор Набитович (м. Люблін, Польща), Сидір Кіраль (м. Київ), Анна Данюк (м. Дніпро), Віолетта Дутчак (м. Івано-Франківськ), Юрій Плекан (м. Коломия), Ганна Карась (м. Івано-Франківськ), Іван Монолатій (м. Івано-Франківськ), Ірина Лис (м. Івано-Франківськ), Оксана Кондур (м. Івано-Франківськ), Анатолій Грицан (м. Івано-Франківськ).

В суботу у Прикарпатському національному університеті пройшли ще чотири дискусійні панелі – «Василь Стефаник: дискурс інтерпретацій», «Феномен художнього мислення Василя Стефаника: дилема змісту та форми», «Творчість Василя Стефаника в інтертекстуальних горизонтах» та «Мовностилістичні особливості художнього світу Василя Стефаника».

У них взяли участь наступні панелісти:

Галина Іванівна Яструбецька (докторка філологічних наук, професорка кафедри української літератури Волинського національного університету імені Лесі Українки);

Святослав Михайлович Пилипчук (доктор філологічних наук, професор, декан філологічного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка);

Петро Васильович Іванишин (доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри української літератури та теорії літератури Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка);

Володимир Степанович Великочий (доктор історичних наук, професор, декан факультету туризму Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника);

Олеся Владиславівна Наумовська (кандидатка філологічних наук, доцентка, завідувачка кафедри фольклористики Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка);

Ольга Сергіївна Деркачова (докторка філологічних наук, професорка кафедри педагогіки початкової освіти Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника).

Світлана Дмитрівна Кирилюк (кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри української літератури Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича);

Тереза Петрівна Левчук (докторка філологічних наук, професорка кафедри теорії літератури та зарубіжної літератури Волинського національного університету імені Лесі Українки);

Лариса Михайлівна Горболіс (докторка філологічних наук, професорка кафедри української мови і літератури Сумського державного педагогічного університету імені А. С. Макаренка);

Олександра Андріївна Вісич (докторка філологічних наук, професорка кафедри української мови і літератури Національного університету «Острозька академія»);

Микола Зіновійович Легкий (кандидат філологічних наук, завідувач відділу франкознавства Державної установи «Інститут Івана Франка Національної академії наук України»);

Олег Романович Баган (кандидат філологічних наук, доцент кафедри української літератури та теорії літератури Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка).

Сергій Миколайович Романов (доктор філологічних наук, доцент, завідувач кафедри теорії літератури та зарубіжної літератури Волинського національного університету імені Лесі Українки);

Евеліна Юріївна Балла (кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри української літератури ДВНЗ «Ужгородський національний університет», доцентка кафедри української мови і культури Ніредьгазького університету);

Микола Іванович Зимомря (доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри германських мов і перекладознавства Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка);

Михайло Іванович Гнатюк (доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри теорії літератури і порівняльного літературознавства Львівського національного університету імені Івана Франка);

Ростислав Богданович Чопик (кандидат філологічних наук, доцент кафедри української літератури імені академіка Михайла Возняка Львівського національного університету імені Івана Франка);

Анна Горнятко-Шумилович (докторка гуманітарних наук, професорка Університету ім. Адама Міцкевича у Познані).

Людмила Ярославівна Колєснік (кандидатка філологічних наук, наукова співробітниця відділу діалектології Інституту української мови НАН України);

Віктор Михайлович Мойсієнко (доктор філологічних наук, професор кафедри української мови Житомирського державного університету імені Івана Франка);

Марія Іванівна Голянич (докторка філологічних наук, професорка кафедри української мови Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника);

Михайло Васильович Бігусяк (кандидат філологічних наук, доцент кафедри української мови Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника);

Алла Мстиславівна Архангельська (докторка філологічних наук, професорка кафедри славістики Університету ім. Ф. Палацького в Оломоуці (Чеська Республіка));

Василь Васильович Ґрещук (доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри української мови Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника).

А також учасники дискусії:

Євген Баран (м. Івано-Франківськ), Іванна Олещук (м. Снятин), Марія Федунь (м. Івано-Франківськ), Ігор Гуль (м. Львів), Людмила Ромас (м. Дніпро), Тетяна Лопушан (м. Умань), Уляна Мартинюк (с. Гута), Лариса Бондар (м. Львів), Степан Микуш (м. Львів), Ігор Коляда (м. Київ), Світлана Кочерга (м. Острог), Оксана Залевська (м. Івано-Франківськ), Володимир Погребенник (м. Київ), Ганна Марчук (м. Івано-Франківськ), Василь Марчук (м. Івано-Франківськ), Микола Гуйванюк (м. Чернівці), Андрій Королько (м. Івано-Франківськ), Соломія Хороб (м. Івано-Франківськ), Владислав Мочернюк (м. Івано-Франківськ), Наталія Марчук (м. Івано-Франківськ). Лідія Мацевко-Бекерська (м. Львів), Наталія Кобилко (м. Харків), Наталія Трефяк (м. Коломия), Василь Будний (м. Львів), Вікторія Атаманчук (м. Київ), Ореста Мацяк (м. Львів), Лілія Бомко (м. Львів), Наталія Голод (м. Івано-Франківськ), Світлана Бородіца (м. Тернопіль), Леся Вашків (м. Тернопіль), Наталія Курінна (м. Івано-Франківськ), Олександр Солецький (м. Коломия), Марія Данилевич (м. Тернопіль), Ірина Стецька (м. Івано-Франківськ), Марія Підодвірна (м. Тернопіль), Любов Процюк (м. Івано-Франківськ), Вікторія Соколова (м. Луцьк), Олександр Ткачук (м. Тернопіль), Галина Волощук (м. Коломия), Лідія Ковалець (м. Чернівці), Ірина Лис (м. Івано-Франківськ). Любов Соловка (м. Івано-Франківськ), Олег Жерноклеєв (м. Івано-Франківськ), Валентина Барчан (м. Ужгород), Валентина Біляцька (м. Дніпро), Іванна Юрчук (м. Снятин), Тетяна Марченко (м. Луцьк), Іван Зимомря (м. Дрогобич), Ольга Горбонос (м. Херсон), Алла Швець (м. Львів), Оксана Гнатюк (м. Івано-Франківськ), Микола Ткачук (м. Тернопіль), Любов Царик (м. Тернопіль), Оксана Тиховська (м. Ужгород), Світлана Журба (м. Кривий Ріг), Микола Васильчук (м. Коломия), Тамара Ткачук (м. Івано-Франківськ), Олена Тереховська (м. Івано-Франківськ), Олена Гаєвська (м. Київ), Тетяна Скуратко (м. Тернопіль), Наталія Мочернюк (м. Коломия), Євген Лепьохін (м. Коломия). Світлана Кобута (м. Івано-Франківськ), Тетяна Конончук (м. Київ), Олеся Сколоздра-Шепітко (м. Львів), Оксана Ципердюк (м. Івано-Франківськ), Ольга Лазарович (м. Івано-Франківськ), Валентина Ґрещук (м. Івано-Франківськ), Любов Пена (м. Івано-Франківськ), Марія Брус (м. Івано-Франківськ), Олена Пелехата (м. Івано-Франківськ), Тетяна Тищенко (м. Умань), Василь Денисюк (м. Умань), Оксана Зелінська (м. Умань), Ірина Джочка (м. Івано-Франківськ), Галина Гримашевич (м. Житомир), Ірина Бабій (м. Івано-Франківськ), Наталія Пославська (м. Івано-Франківськ), Уляна Холод (м. Оломоуц, Чехія), Мар’ян Скаб (м. Чернівці), Ольга Русакова (м. Коломия), Василь Зеленчук (с. Криворівня), Оксана Дерев’янко (м. Івано-Франківськ), Оксана Семенюк (м. Івано-Франківськ), Алла Антофійчук (м. Чернівці), Світлана Шабат-Савка (м. Чернівці).