Франкові читання-2019 у Коломиї

«Іван Франко – це розум і серце нашого народу. Це боротьба, мука і передчуття щастя України. України і людськості», – писав Максим Рильський. 27 травня 2019 року біля пам’ятника Іванові Франку в Коломиї відбулися літературні читання з нагоди 163-ї річниці від дня народження українського велета духу. Організатори заходу – студенти та викладачі Коломийського навчально-наукового інституту, працівники культури Коломийської міської ради та представники Коломийського міськрайонного товариства «Просвіта» імені Тараса Шевченка. Відкрив захід народний аматорський хор «Просвіта» Коломийського МПК «Народний дім» (керівник – Роман Хімей) піснею на слова Франка «Розвивайся ти, високий дубе». Поезії та уривки з творів  декламували  студенти Коломийського навчально-наукового інституту, учасники театру поезії «Орфей» і представники «Молодої Просвіти». Учасники читань виконали патріотичну та інтимну лірику письменника, зокрема прозвучав пролог до поеми «Мойсей», поезії зі збірок «Зів’яле листя» та «З вершин і низин». Також пісню «Човен» заспівали випускниці Коломийського навчально-наукового інституту Юлія Марціновська та Регіна Костригіна. Варто зазначити, що твір «Каменярі» прочитали священики Української православної церкви, а отець Володимир Гуменюк, священик Коломийської єпархії УГКЦ та духовний наставник молоді інституту, звернувся до присутніх: «Іван Франко – рiдкiсний у свiтовому контекстi й унікальний в українськiй iсторiї приклад універсального генiя – всебiчно обдарованої й гармонiйно розвинутої творчої особистостi, котра реалiзувала свій потенцiал не в однiй, а одразу в багатьох галузях науки і культури. Втiм унiверсалiзм Франка має й iнший – власне український нацiональний  вимiр». Керівник Коломийського управління культури Уляна Мандрусяк наголосила: «Для того, аби розбудувати нову Україну – квітучу, сильну, щасливу – ми зобов’язані  пам’ятати про здобутки нашого народу, про нашу історію, повну злетів та падінь. Ми повинні цінувати культурну спадщину, яку залишили нам предки».

«Іван Франко – великий прозаїк, неперевершений лірик, автор також драматичних і дитячих творів, перекладів. І водночас видатний критик, літературознавець, історик, філософ, фольклорист, етнограф, мовознавець, мистецтвознавець, соціолог, економіст, публіцист, журналіст, видавець, політик –  тобто енциклопедист.  Він вважав своїм  покликанням працювати на благо українського народу та був його просвітником», – зазначив голова Коломийського товариства «Просвіта» Василь Глаголюк.

«Франко – найвидатніший представник української національної духовності. Його творчість має cвiтoвy масштабність, майстерну досконалість, новизну, пронизана європейськими мотивами і водночас українськими болями та надіями на власну державність. Бажання Франка було популяризувати європейську літературу серед українців і українську серед європейців. Тож пам’ятаймо, вивчаймо і популяризуймо творчість Івана Франка!» – звернулася до присутніх викладач кафедри філології Коломийського навчально-наукового інституту Галина Волощук.