Презентація книги Христини Козловської «Ящірка та її хвіст» у Коломийському навчально-науковому інституті

Письменниця Христина Козловська презентувала свою нову книгу «Ящірка та її хвіст». Авторка називає книжку  збіркою притч або ж казок для дорослих. Це вже друга праця літераторки  як прозаїка. До цього світ побачила книжка «Коштовніше за золото». А її оповідання «Бог є любов» увійшло до антології «При надії. Дев’ять особливих місяців», у якій 9 письменниць розповіли про свій досвід вагітності.

         Книгою «Ящірка та її хвіст» Христина Козловська  приємно вражає та дивує читачів. Адже  її казки для дорослих  – це історії «для душі»: вони дають простір і для відпочинку від складніших творів, і для внутрішньої роботи. «Казкові мандрівні сюжети, добре відомі всім з дитинства, наприклад, про золоту рибку й три бажання або про підземного мешканця, набувають у книжці нового, сучасного прочитання. Пошук правди, автоматизм щодення, шлях до мрії, страхи й стереотипи – ті проблеми, які намагаюся висвітлити чи підняти у книжці»,  – розповіла студентам авторка.

          Письменник та літературознавець Ігор Бондар-Терещенко зараховує книгу «Ящірка та її хвіст» до п’яти особливих книг літа.  «Прості й одночасно непрості ці казки для дорослих, що за своєю стилістикою нагадують Івана Франка і Антуана Сент-Екзюпері, – зазначає Ігор Бондар-Терещенко. – Добре відомі герої на кшталт коника і золотої рибки раптом змінюються екзотичними персонажами – єті та кротом, хамелеоном і пороховою бочкою, ящіркою та її хвостом. І виходить, що це не так казки, як своєрідні притчі – про життя і щастя, мрію і рабство у вільному, здавалося б, житті».  Під час презентації студенти цікавилися притчами з книги: «Про мрію», «Про фокусника», «Про крота», «Про єті» та «Про фокусника». А ще ставили питання  про психологію художньої творчості та художнє мислення письменників загалом і молодої письменниці Христини Козловської зокрема, роздумували  та дискутували про філософію життя.

            Варто зазначити, що про книжку Христини відгукнувся також відомий український письменник, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка  Мирослав Дочинець: «Її історії – не про дещо, а про ЩОСЬ. Про вічне і про змінне, як шкіра ящірки. А от що для ящірки є голова, а що хвіст – треба читати її казки-притчі і вгадувати себе. Бо ми теж нерідко ховаємо голову в пісок, а хвостом керуємося в пошуках напрямів».

          «Читаймо притчі Христини Козловської  та насолоджуймося літніми пригодами!» – звернулася до студентів модератор заходу  Галина Волощук. Зустріч відбулася в рамках програми навчальної дисципліни «Дитяча література» для студентів напрямів підготовки «Філологія (українська мова та література)» та «Початкова освіта».